• Ημερολόγιο

    April 2024
    M T W T F S S
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Επικοινωνία

    Thanks!

    Ευχαριστούμε!

    error key Required fields not completed correctly.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: περισσότερες πληροφορίες…

  • Home
  • /ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: περισσότερες πληροφορίες…

Ιόνια οδός:

IONIA ODOS

Ο Δυτικός άξονας Β-Ν ( τμήμα του είναι η Ιόνια Οδός ) θα αποτελέσει τη «ραχοκοκαλιά» της συγκοινωνιακής υποδομής της Δυτικής Ελλάδας στη διαδρομή Καλαμάτα – Πύργος – Πάτρα – Ρίο – Αντίρριο – Αμφιλοχία (σύνδεση με Λευκάδα) – Άρτα – Ιωάννινα – Κακαβιά αλλά και Ηγουμενίτσα εκεί που ο Δυτικός Άξονας συναντά την Εγνατία Οδό.

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι ένα έργο που η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος ανέμενε δεκαετίες καθώς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον όγκο της κίνησης που δέχεται, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης και επιπλέον θα δώσει δυνατότητα επικοινωνίας της χώρας με άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα θα δώσει την δυνατότητα ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης σε μια περιοχή από τις οικονομικά ασθενέστερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική υστέρηση με όλους τους δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης των συνδυασμένων μεταφορών και ασφαλούς μετακίνησης με ταχύτητα και άνεση.

Α’ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ : Αντίρριο – Ιωάννινα

Στοιχεία του έργου:

Ιόνια Οδός- Αντίρριο- Ιωάννινα (μελλοντικά μέχρι τα σύνορα με Αλβανία) Κατασκευή: 159,4χλμ – Εκμετάλλευση 379χλμ

Η Ιόνια Οδός είναι ο δυσκολότερος υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομος. Η χάραξη του δρόμου περνά από πολύ δύσκολα ανάγλυφα εδάφους και κυρίως είναι πάνω στη ραχοκοκαλιά της οροσειράς της Πίνδου. Ο δρόμος ξεκινά μετά τη γέφυρα του Ρίο Αντίρριο και συνεχίζει περνώντας από το Μεσολόγγι , το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, την Άρτα φτάνει στα Ιωάννινα όπου και συναντά την Εγνατία Οδό. Οι Νομοί που διασχίζει είναι οι Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων και αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής που θεωρείται σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.

Αναλυτικά στοιχεία για την κατασκευή του έργου:

Η κατασκευή του δρόμου περιλαμβάνει πολυάριθμες σήραγγες και γέφυρες. Η διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος 24,5 μ. και περιλαμβάνει 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση με διαχωριστικά, δεντροφυτεμένη νησίδα πλάτους 2,5 μ. τύπου New Jersey. Τα Νέα Τμήματα της Ιόνιας Οδού μήκους 159,4 χλμ., που θα κατασκευαστούν είναι τα:

A. Αντίρριο – Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου, μήκους 42,9 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του ακολουθεί νέα χάραξη και τοπικά ακολουθεί την υφιστάμενη εθνική οδό. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 33 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν : – 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. – 2 Σήραγγες συνολικού μήκους 1735μ. και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 450μ. – 41 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 2800μ. Από τις γέφυρες αυτές, 9 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 1800μ. – 27 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου. Ολοκλήρωση έργων ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου μήκους 13,5 χλμ.

B. Παράκαμψη Αγρινίου – Παράκαμψη Άρτας, μήκους 53 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 38 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν : – 2 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. – 1 Σήραγγα μήκους 900μ. και ένα υπόγειο έργο (cut and cover) μήκους 190μ. – 9 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 1100μ. Από τις γέφυρες αυτές, 3 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 870μ. – 37 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου (δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά των ανισόπεδων κόμβων).

Γ. Βόρειο Άκρο Παράκαμψης Άρτας – Εγνατία Οδός, μήκους 50 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι την υφιστάμενη εθνική οδό. Για την βελτίωση και αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού δικτύου μήκους 39 χλμ. Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν : – 5 ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. – 1 Σήραγγα μήκους 950μ. – 17 Γέφυρες άνω των 20μ. συνολικού μήκους 4760μ. Από τις γέφυρες αυτές, 10 είναι άνω των 100μ. συνολικού μήκους 4550μ. 36 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου.

Η Ιόνια Οδός είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για την περιοχή αυτή της Ελλάδας που είναι απο τις λιγότερο αναπτυγμένες σε όλη τη χώρα ενώ έχει πολλές φυσικές ομορφιές και αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου για την Δυτική Ευρώπη.

Συμμετείχαμε με τις εταιρείες Θέμελη ΑΕ, Ευκλείδης ΑΤΕ με αντικείμενο τεχνικά έργα οδοποιίας, ανισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα στο τμήμα παράκαμψη Αγρινίου μήκους 35 χλμ.